Assistentiehond Mattis

De Zwitserse herder Mattis is al drie jaar aanwezig in het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist. Als puppy kreeg hij de kans om te wennen aan de omgeving, de patiënten en bewoners. De doelgroepen waar Mattis mee werkt zijn voornamelijk ouderen, personen (vaak ouderen) met een mentale beperking en personen die kampen met verslavingen.

Mattis wordt ingezet op verschillende afdelingen in het ziekenhuis en op de verzorgingstehuizen, waar hij aangepaste activiteiten doet met de patiënten en bewoners. De activiteiten hebben een breed gamma aan doelstellingen. Zo kan gewerkt worden aan beweging, geheugen, sociaal contact bevorderen, eenzaamheid tegengaan, angsten overwinnen, omgaan met emoties, alertheid en aandacht bevorderen, zintuigen stimuleren, omgaan met grenzen en verantwoordelijkheid en zoveel meer.

Door spel en plezier wordt zowel in groep als individueel aan al deze zaken gewerkt. Dit is meteen ook wat Mattis onderscheidt van andere ‘hondenprojecten’: Mattis gaat niet zomaar langs bij mensen. Op voorhand wordt individueel bekeken aan wat men wil werken bij personen en hoe Mattis hier door specifieke oefeningen op kan aansluiten.

Therapie met honden staat nog maar in de kinderschoenen. Er is grote nood aan wetenschappelijk onderzoek. Met de hulp van hogescholen en universiteiten willen we meer bewijskracht verzamelen om in de eerste plaats binnen ouderenpsychiatrie het werken met honden te stimuleren.

Algemeen assistentiehond mattis (7)
mattis-en-benoit

Het project helpen?

Projecten van deze omvang kunnen niet zonder steun bestaan. Er is de training van de honden én van de mensen, het therapiemateriaal, de werkingskosten zoals voer, dierenartskosten, vervoerskosten… Dit alles kost handenvol geld. Mensen die hun steentje willen bijdragen kunnen dit doen door:

  • Help Mattis, de patiënten en bewoners d.m.v. een bijdrage
  • Word lid van Zorginnovatief Project Mattis (slechts €5 per maand!) en ontvang de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle avonturen van Mattis
  • U heeft een bedrijf? Overweeg om sponsor te worden!
  • Project Mattis opnemen in het testament

Contact

Benoit De Vreeze | Begeleider assistentiehond
09 342 28 28
Suikerkaai 81 | 9060 Zelzate

Facebookpagina Assistentiehond Mattis